Výživa dítěte při průjmu | Smecta

Výživa dítěte při průjmu

Výživa dítěte spočívá především ve včasném podávání dobře tolerovaných potravin (realimentace). To znamená využívat těch potravin, které nezatěžují střevo, strava musí být dobře a snadno stravitelná, chutná, levná a dostupná. Ve výživě při průjmu u dětí existuje několik zásad:

Kojenci 0–6 měsíců plně kojení

  • Kojení nepřerušujeme.
  • Před kojením můžeme podat 6x denně 50 – 100 ml rýžového odvaru dle věku.
  • Při malém perorálním příjmu tekutin je nutná nitrožilní rehydratace.

Kojenci 0–6 měsíců nekojení

  • Krátkodobě přerušíme podávání mléčné výživy ze sušeného kravského mléka.
  • Nahradíme ho rýžovým odvarem, čajem a rehydratačním roztokem.
  • Dle stavu přecházíme co nejrychleji na původní mléčnou výživu, kterou mělo dítě před onemocněním; zpočátku můžeme podat mléko i v poloviční koncentraci v rýžovém odvaru.
  • U průjmů vyvolaných rotaviry, které způsobují poruchu vstřebávání laktózy, je vhodné použít speciální mléčnou výživu s nízkým obsahem laktózy.
  • Při malém perorálním příjmu tekutin je nutná nitrožilní rehydratace.

Kojenci 6–12 měsíců

  • K rýžovému odvaru můžeme přidat i mrkvový odvar.
  • Dále je možné zařadit nemastný zeleninový příkrm (nejlépe brambory a mrkev), bramborovou a nemléčnou rýžovou kaši, banánové a jablečné přesnídávky, piškoty a rohlíky.
  • Při malém perorálním příjmu tekutin je nutná nitrožilní rehydratace.

Děti nad 1 rok a dospělí

  • Dostatečný příjem tekutin: u dětí orální rehydratační roztoky, černý čaj, u starších dětí i nesycené minerálky bez příchutě, při malém perorálním příjmu tekutin je nutná nitrožilní rehydratace; u dospělých černý čaj, nesycené minerálky bez příchutě, případně též orální rehydratační roztoky s obsahem minerálů. Při zvracení jsou vhodné chladné tekutiny podávané v menších dávkách.
  • Z jídla jsou vhodné rýžové polévky, bramborová a rýžová kaše, starší pečivo a dietní suchary.
  • Z ovoce jsou nejvhodnější banány a strouhaná jablka bez slupek a jádřinců.
  • Po zlepšení stavu dietní stravu pozvolna obohacujeme o vývary z libového masa a bílé maso (drůbeží a rybí).
  • Mléčné výrobky nejsou na počátku onemocnění vhodné; nízkotučné mléčné výrobky zařazujeme pomalu a postupně.
  • Podáváme častěji menší porce jídla.
  • S ústupem průjmu přecházíme na normální stravu pomalu, alespoň na týden vyloučíme tučná a přepalovaná jídla, nadýmavé druhy ovoce a zeleniny, silně kořeněná jídla a alkohol.

Čemu se při průjmu vyhnout

  • Nápoje: ovocné a zeleninové šťávy, džusy, ovocné čaje, Coca-Cola, perlivé nápoje, káva, alkohol
  • Strava: nadýmavé a kořeněné potraviny, potraviny s vysokým obsahem tuku a cukru, zpočátku i mléčné výrobky, zejména plnotučné