CESTOVATELSKÝ PRŮJEM | Smecta

CESTOVATELSKÝ PRŮJEM

CO TO JE CESTOVATELSKÝ PRŮJEM

Cestovatelský průjem je projevem onemocnění střeva, jehož původem může být výměna střevních mikroorganismů za místní flóru či střevní infekce jako důsledek nezvyklého složení stravy či požití kontaminované vody či potraviny.

dromedar

JAK SE CESTOVATELSKÝ PRŮJEM PROJEVUJE

Projevy tohoto onemocnění jsou zcela typické. Začátek bývá náhlý, 3–5 typicky vodnatých stolic denně, spojených se škroukáním v břiše. Může je provázet celková slabost a nevolnost, spíše nebývá horečka. Potíže se v 90 % vyřeší do 1 týdne, dalších 8 % do jednoho měsíce.

CO JE PŘÍČINOU CESTOVATELSKÉHO PRŮJMU?

Nejčastějšími příčinami cestovatelského průjmu je zejména kontaminovaná voda a led, kontaminované potraviny (neoloupané ovoce, syrové a málo tepelně upravené maso, syrová zelenina, nepasterizované mléčné výrobky). Příčina tohoto typu průjmu bývá objasněna ve 30–60 % a může být stejně jako u ostatních průjmů infekční nebo neinfekční povahy.

NEINFEKČNÍ PŘÍČINY:

  • Vypití většího množství sladkých a přechlazených nápojů či místních minerálních vod
  • Nezvykle kořeněná strava
  • Ovoce (např. fíky a mango)
  • Nadbytek oleje používaný v některých kuchyních
  • Psychický stres spojený s cestováním
circles

INFEKČNÍ PŘÍČINY:

  • 80–85 % bakterie
  • 10 % paraziti
  • 5–10 % viry

 

KDE MŮŽEME OČEKÁVAT ZVÝŠENÝ VÝSKYT TOHOTO ONEMOCNĚNÍ?

Nejčastěji se s tímto onemocněním setkáváme při cestách do tropů a subtropů (Afrika, jižní Amerika,
jihovýchodní Asie, Střední východ). Po měsíčním pobytu v těchto oblastech udává příznaky onemocnění 40 až 60% turistů. Objevuje se nejčastěji u osob cestujících ze zemí s dobrou hygienickou úrovní do oblastí s nižším hygienickým standardem.

mapa