Dieta při průjmu | Smecta

Dieta při průjmu

dieta-pri-prujmu
Prvotním krokem je především náhrada ztracených tekutin a minerálů – zavodnění. Vhodné jsou zejména tyto tekutiny:

  • neslazený čaj
  • minerální vody (nesycené)
  • iontové nápoje
  • slané polévky (náhrada sodíku)
  • roztoky k ústnímu podání ORS (oral rehydratation solution)
  • roztok připravený v domácích podmínkách: 8 lžiček cukru, 1 lžičku stolní soli, šťávu ze dvou pomerančů nebo ze dvou grapefruitů (pro obsah draslíku) a k doplnění do 1 litru použít převařenou vodu; dospělí by měli vypít 250–500 ml a děti 125–250 ml tohoto roztoku během hodiny

U závažnějších stavů je nutné zaznamenávat příjem a výdej tekutin (močení), častost a složení stolice i zvracení. Záznamy by měly být předloženy ošetřujícímu lékaři.

Dalším krokem je optimalizovat množství a výběr potravin:

  • je vhodné podávat rýžový odvar, syrové banány (obsahují draslík), event. mrkvový odvar a následně vařené brambory nebo bramborové pyré, škrábané jablka, suchary
  • později přidáváme vařené či dušené maso (bílé)
  • bílý jogurt (se sníženým obsahem tuku) s živou kulturou obsahuje laktobacily, a jeho podávání se proto doporučuje v pozdějších stadiích léčby