Prevence průjmu

Prevence-prujmuMezi nejzákladnější preventivní opatření proti průjmu patří bezpochyby správné hygienické zásady. Po odchodu z toalety je vždy nutné řádně si umýt ruce. Potraviny, jako je především ovoce a zelenina, před požitím omýt. Navíc nemocný s průjmem by neměl připravovat jídlo pro další osoby, zejména ne pro děti a starší lidi.

Jednou z nejčastějších příčin průjmových onemocnění je infekce bakterií Campylobacter či Salmonelou, k níž dojde jednak požitím již infikovaného jídla, jednak přenesením infekce z rukou na potraviny při jejich přípravě. Je proto důležité dodržovat několik základních úkonů, které eliminují případnou infekci Salmonelou:

  • Na porcování masa používejte výhradně jedno prkénko a jeden nůž, které už nepoužijete k porcování jiných potravin (např. chleba). A to prkénko nejlépe z plastu, protože do dřevěného se může vytékající tekutina vsáknout.
  • Porcujte maso tehdy, máte-li dítě (nebo děti) zajištěné např. v postýlce, ohrádce, nebo během jejich spánku (náhodou budete muset k dítěti jít a ve spěchu si neumyjete ruce, podáte mu hračku či dudlík a už je zle).
  • Nikdy v lednici nenechávejte maso či kuře tak, aby se vyplavenou tekutinou jiná potravina či lednice potřísnila.
  • Během porcování masa se ničeho jiného nesmíte dotýkat (sklenice s pitím).
  • Jakmile s porcováním skončíte, maso či drůbež řádně omyjete, stejně tak všechny použité předměty včetně svých rukou a kuchyňské linky.
  • Pozor na utěrky, pokud jste je během přípravy syrového masa použili, musíte je odstranit.
  • Uzeniny (párky, klobásy, špekáčky) musí být vařeny 20 minut, Salmonely hynou při teplotě 80 °C.
  • Pokud grilujete, vše musí být řádně propečeno.
  • Vejce v lednici uchovávejte mimo jiné potraviny, nejlépe v pevném obalu, kupujte pouze vejce s atestem (velmi rizikové jsou „křapky”).
  • Vejce konzumujte vařená (vejce je vhodné vařit alespoň 10 minut). Volské oko nebo řídká míchaná vejce si budete muset odepřít, stejně tak jako tatarský biftek či krvavý steak.
  • Nepřipravujte si doma vlastní majonézu z vajec, stejně tak vaječný koňak či různé krémy a zmrzliny ze syrových vajec.
  • Rychlému občerstvení, zejména v létě, se vyhněte obloukem.
  • K rozmrazování masa a drůbeže nepoužívejte mikrovlnnou troubu! S časovým předstihem vyndejte maso či drůbež z mrazáku a nechte v lednici volně rozmrazit, což trvá cca 12 hodin. Samozřejmě v takové nádobě, aby vytékající tekutina nepotřísnila jiné potraviny a lednici.